De croissant

Tja, wat moeten we daarmee: de dorpelingen in de gordijnen, zelf geen croissants, of de bakker ondernemersstress.
Wat vind jij!?

60 opmerkingen:

 1. Ik vind dat je gewoon de dagen dat je er bent maximaal 2 croissants kan kopen, en een schadeloosstelling moet deponeren voor geplaagde dorpsbewoners. Voor het geval dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kan je ze niet de dag van te voren bestellen per telefoon?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Ilja,

  Als je nou eens een dealtje met hem maakt...
  Jij levert jouw onwaarschijnlijk roze product in ruil voor zijn smullerijen; moet je even over onderhandelen. Je kunt ook de rest van het dorp omkopen met rose maar dat wordt wat begrotelijk.

  hartelijks,
  Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Quel dilemme ! 't Is gewoon de schuld van die Franse bakker. Kan jij het helpen dat hij zo eigenwijs is ! (En daar kan hij weer niets aan doen want hij is èn een man èn Frans ;-))

  Groetjes uit zonnig Nederland,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedreig hem dagelijks met een bestelling!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vraag het receptuur aan die bakkert, probeer het thuis zelf eens uit! Wijn maken(en niet de eerste de beste)lukt je toch ook?
  Hij zijn klandizie kwijt, maar daar heeft hij het dan ook zelf naar gemaakt!
  Bonne chance!
  salut! Christophe

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jaarcontractje afsluiten voor 2 croissants per dag??

  BeantwoordenVerwijderen
 8. in de dorpsraad een functie creeren voor het croissant management, die bijhoudt wie hoeveel croissantjes wil. fulltime job uiteraard

  BeantwoordenVerwijderen
 9. laissez-faire! anders ben je je dagelijkse uitdaging kwijt....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beste Ilja,
  Bestel en betaal vooraf voor een bepaalde periode je croissants. Kom je ze niet halen.......dan verkoopt de bakker ze alsnog!Zo is het voor de bakker!!

  groetjes,

  Alexandra

  ps. geweldig verhaal, heb me suf gelachen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sluit een croissantdeal met de bakker. Of noem het 'een abonnement op croissants' en betaal een maand vooruit, wellicht met leuke staffelkorting. Zorg dat hij deze speciaal (1 per dag) maakt (en apart legt) naast het 6-tal dat hij normaal bakt. Geen ruzie met het dorp, jij altijd blij en de bakker ook. En als je een croissant dan die ene dag niet ophaalt, is dit wel te begrijpen, wij blijven toch die gekke Hollanders.
  Groet, Soesterknol.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Haal om de dag croissants, de ene dag heb jij croissants, en de andere dag de dorpelingen :) iedereen "blij". Salut! Jeffrey et Aoife

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vraag of de bakker 's nachts vlak voor hij begint met croissants bakken alle dorpelingen en jou even opbelt, dan weet hij precies hoeveel hij er moet maken. Kan niet misgaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zeg de boulanger dat hij alle croissants die er om 9:05 nog zijn voor jou reserveert. Dorpsbewoners blij, kunnen zelfs nog 2 minuten langer uitslapen met de zekerheid dat er croissants zulle zijn en jij hebt altijd croissants en kunt heuvelop fietsend ook nog de tijd nemen voor een praatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Beste Ilja, wij kamperen al vele jaren in La Douce France en op alle campings kun je daags tevoren het aantal croissant dat je de volgende dag wilt hebben, bestellen op een intekenlijst.
  Voorwaar, een simpele (en door Fransen zelf bedachte) oplossing die echt werkt! De bakker is gedekt en als je ze niet ophaalt kan hij ze zelf opetenen jou altijd nog een factuur sturen. Dat is dus winst voor hem!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik kan me het dillemma levendig voorstellen. Ook voor de dorpsbewoners.
  Op Mallorca had ik eens een Duitser voor me bij de bakker die zonder te kijken hoeveel het er nog waren 'Alle Brötchen' kocht. Daar stond ik dan voor een lege broodmand met een lege maag.
  Daar maak je dus inderdaad geen vrienden mee in het dorp. Toch maar die bakker opvoeden denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Neem voor de zekerheid een voorraadje mee uit Nederland die je afbakt in Frankrijk, wanneer hij is uitverkocht.Of voorstellen dat hij een paar half afbakt voor de zekerheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Gooi het op een accoordje met de bakker. Vraag hem elke dag genoeg voor dorpelingen en voor jou te bakken. Voel jezelf daarna nooit verplicht om iedere dag te gaan kopen bij de bakker. Je hebt afgesproken,dat de niet aan jou verkochte broodjes, toch door jou betaald worden. Het dorpsfeest komende zomer,zal voor jou gedenkwaardig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Als ze op zijn: gewoon geen croissantje eten. Dat is trouwens toch iets meer weggelegd voor Ollanders dan voor Fransen. Die laatste eten lekker een stukje stokbrood met een lik marmelade en een tasse de café. Tout simple!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zeg Ilja: die tijdklok bij jou heeft zeker ook een slurpje rosé gekregen? Mijn 20.34 uur -zeg 08.34 PM- zit bij jou op 11.34 AM !

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Probeer een ruilhandel, jij je croissantje en hij een flesje rose. Dit bouw je dan langzaam uit en wellicht een mooi huwelijk succes !

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Geen oplossing, want die is er niet. Ze doen hier toch wat ze altijd al gedaan hebben en een stel `etrangers` , ook al malen ze wijn in Frankrijk, kunnen dat niet veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Deze vakantie gaan we bij je in de buurt kamperen en dan ben ik vroeg genoeg bij die bakker om er voor te zorgen dat jij en de dorpelingen veertien dagen lang geen croissant meer zullen zien !!

  Frederik (smak smak)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Als je als Hollandais de Franse wijnboeren naar de kroon steekt, dan lukt dat vast ook met croissants.
  Desnoods. Neem over die boulanger en dan vooral de receptuur (ook van stokbrood)!
  We lezen het wel in de volgende "Slurp"!

  Ray uit Tiel

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Beste kasteelheerwijnboer en anderen,

  Tja, jullie hebben een oproep gedaan, dus krijg je ook een reactie!!

  Het probleem van de bakker is dat hij met onverkochte croissants zal blijven zitten. Hij investeert in croissants en krijgt via gemiste verkoop zijn investering + winst niet terug. Het probleem van de wijnboer is zijn zuinigheid. Hij wil niet van te voren investeren in constante toevoer van croissants en mist daarom soms zijn aanlevering van verse croissants.

  Beiden zijn zuinig en kennen het principe (c.q. de gevolgen) van niet verkochte koopwaar. Ook willen beiden geen diepte investering doen.. Toch zal één van de partijen een gebaar moeten maken en in het diepe moeten springen.

  De vraag is nu wie heeft er het grootste belang bij dat er meer croissant gebakken gaan worden?

  Ik denk dat de wijnboer er het grootste belang bij heeft. Hij heeft al de rit op zijn fiets naar de bakker moeten maken en komt soms telleurgesteld weer thuis. Het probleem van de bakker is, dat hij niet weet of de wijnboer netjes elke dag zijn croissants zal komen kopen.

  Misschien kan de wijnboer een experiment opstarten door een bestelling op te geven aan de bakker en deze vooruit te betalen. De wijnboer zou bijvoorbeeld een maand vooruit kunnen betalen. Elke dag zou de bakker dan zijn croissants kunnen bakken en voor de wijnboer apart kunnen leggen.

  Een leuke toevoeging aan deze bestelling zou kunnen zijn dat: Op de dagen dat de wijnboer niet voor een bepaald tijdstip zijn reeds betaalde croissants komt ophalen, de bakker deze croissant alsnog mag verkopen aan elke willekeurige klant. De bakker maakt dan een hele grote marge op deze croissants en hij zal de wijnboer erg dankbaar zijn. Misschien kan de wijnboer vervolgens een slimme deal met de bakker maken. Het zou toch eerlijk zijn als de winst gedeeld kan worden?Hiermee beperkt de wijnboer zijn verlies.

  Tja, alle gekheid op een stokje!! Gewoon erg vroeg op fiets naar de bakker is de meest zuinige oplossing!!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. He Ilja, vrolijke man. Je moet die bakkerij opkopen en die man voor je laten werken...ik bedoel zo werkt het toch. Koop die hut en stuur dagelijks 100 van die dingen naar Malta met 2 dozen rose. Veel liefs.
  Jacques en Loraine

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Haha dilemma's in het franse, geweldig!
  Gewoon proberen er 3 per dag te reserveren, jullie blij, dorp blij en bakker blij!
  Het voorstel natuurlijk brengen met een lekkere fles Chateau de la Garde in je hand!

  Succes!

  Groeten,
  Yaron

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ilja

  Misschien kan je uit Nederland Danerolle meenemen.
  Of zelfs verkopen aan die bakker.
  Neem je de volgende keer ook kaas mee, die Franse hebben toch geen smaak die eten zelfs beschimmelde kaas.
  Zo'n Danerolle moet dan een delicatesse zijn.

  Groetjes Sjoerd

  Yaron, jij ook de groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is duidelijk dat je Ilja's uitzending over de croissants nog niet gezien had toen je dit schreef!

   Verwijderen
 29. Die Fransen worden nooit riche,
  maar mijn advies: bestellen, anders heb je geen croissants, is mijn ervaring.
  Vooral als je geen ochtendmens bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Jaarproductie opkopen. Laten bezorgen op je chateau. Elke dorpeling die alsnog goddelijk bladerdeeg wil kan dat chez vous komen kopen (iets boven marktprijs..). Kunnen de hijgende dorpertjes ook meteen een flesje Tulipe aanschaffen om bij de lunch te slurpen. Klassieke win-win lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Net als op de campings een dag tevoren een bestelling plaatsen. Want de dag beginnen zonder die heerlijke croissants c'est mal pour le moral. Natuurlijk wel de bakker betalen als de bestelling niet wordt opgehaald.
  Succes.
  M.vr.gr., Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 32. als die bakker nou gewoon een intekenlijst maakt waarop alle inwoners een jaar vooruit kunnen aangeven wanneer ze wel of geen croissantjes wensen. Een bevoegd croissant-controleur controleert en bezorgt dagelijks de croissants. Iedereen blij en weer iemand aan het werk....

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Al zoveel slimme oplossingen :-) Maar onder aan de streep blijft toch gewoon die Franse boulanger.
  En als echte Fransman is hij niet geïnteresserd in betalingen vooraf of enig andere deal.
  Hij bakt gewoon zijn zes croissants zoals hij altijd al deed en dat is voor hem letterlijk en figuurlijk genoeg.
  De oplossing is gewoon: geen croissants meer eten als ze er niet zijn. En extra, dubbel, buitensporig genieten van de croissant die je zo nu en dan te pakken krijgt.
  En trouwens, fietsen is altijd goed. Ook als daar geen beloning tegenover staat ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik ga ook voor een "bestellijst" voor de volgende dag. Die ene keer dat mogelijk de bestelling niet wordt opgehaald zal vast worden gewaardeerd door een toevallig passerende toerist ;)

  gr

  Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Vrij naar Astérix (let op het juiste gebruik van het accent aigu): "Croissants uit het dorp laat ik links liggen. Ik betrek mijn croissants enkel uit Lutetia, mijnheer!"

  BeantwoordenVerwijderen
 36. 1 a 2 keer per week intens genieten van je croissant...

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ongetwijfeld ben ik een akelig mens, maar ik zou elke dag als eerste voor de bakker staan, alle croissants opkopen en afwachten hoe lang het duurt tot hij door zijn dorpsgenoten overtuigd kan worden tot méér bakken. Ik vermoed dat die stukken overtuigender kunnen zijn dan een hijgende hollander op de fiets! Zoek de meest overtuigende dorpsbewoner, wie overtuigd de bakker ...? Paatselijke bookmakers opgelet.
  En Ilja, bottel ze! We wachten met smart op het resultaat (en op het zonnetje om het in te drinken).

  Marie-Thérèse

  BeantwoordenVerwijderen
 38. "koop die hut"?, "abonnement op croissants"?, "croissant management"? Jezus, wat een hollandse inslag. Josephine snapt het. Neem je verlies en het croissantje smaakt morgen extra lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. tsja, ze zijn werkelijk heerlijk, die échte franse croissants. Mochten ze nou weer uitverkocht zijn; ik ken nog wel een lekker bakkertje in Ludon, haal je ze daar toch even, kan je meteen een "bakkie" doen bij Cantemerle

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Voordeligste oplossing is aanhaken bij een van de meest primitieve drijfveren: liefde of angst. Van de eerst moet je maar houden en dus is de tweede wel zo makkelijk en kost weinig meer dan enkele kopieën: plak op het leegstaande pand van de buren een grote poster: HIER OPENT BINNENKORT EEN NIEUWE CROISSANTENBAKKER. Draai even 100 kopietjes en plak ze op elke lantarenpaal in het dorp. Wedden dat er snel meer croissantjes gebakken worden?

  Gr.
  Ap

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Laat de bakker een glaasje La Tulipe proeven. Als hij dan een doos wil kopen dan zal hij die moeten betalen met croissants!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Laat de boulanger de croissants dubbel zo groot maken. In plaats van 6 heb je er dan maar 3 nodig. Er blijft dan nog genoeg over voor de rest van het dorp. Of niet soms?

  Groetjes
  Luc

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Het is al enkele malen gezegd: sluit een deal met de bakker! Betaal vooruit, per week maand of zelfs een jaar. Hij bakt gegarandeert, hij krijgt z'n geld gegarandeert en jullie je croissants! Niet opgehaald? Dubbele verkoop voor de lachende bakker! Bon apetit!

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Ha voortreffelijke Ilja!

  Een mengsel van spirtus, (alcool a brûler zoals ik u niet hoef uit te leggen) met een pr0cent of 5 slaolie (van de minste soort), doet mirakels in Klaas z'n solex. Als een wazige streep zal hij, vergezeld van een hoge fluittoon het hobbelpad afflitsen tot aan de boulanger in kwestie. Een smeulend rubberspoor achterlatend. Het is zijn eigen schuld dikke bult (van die boulanger dus). Koop zoveel en zo vaak van die verrukkelijke croissants als je wilt, dat zal hem leren (maar waarschijnlijk niet.)
  Overigens voor wie het nog niet wist, schijnt de croissant oorsprong Oostenrijks te zijn. En de oercroissant werd gebakken met niet boter, maar.... schapenvet! Er zijn vast nog wel mensen die zich heerlijke croissants kunnen herinneren die aan het verhemelte een raar vetresidu achterlieten... Die hebben dus nog de echte, niet door 20ste eeuwse nieuwlichterij vercommercialiseerde ontbijtdelicatesse geproefd! salut, Joep.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. ga hem in de nacht assisteren,neem een heerlijke fles(sen)wijn mee,van eigen produktie natuurlijk, drink ze ook op!nodig hem daarna uit op je chateau uit, eerst veel en lekker eten, en brood en en andere bakkersproducten van hem op tafel natuurlijk overdadig,vertel hem dan, dat jij op zijn systeem onmogelijk wijn kan produceren,en vraag beleefd, om iedere dag zijn capaciteit te verdubbelen, vergeet ook niet zijn vrouw en kinderen mee te laten komen, evenals zijn eventuele maitresse, zei het incognito,om problemen te voorkomen.
  ik wens je hik,veel succes, sangelier,is mijn incognito naam, saluut mon ami.

  BeantwoordenVerwijderen
 46. C'est la vie, waarom veranderen zo gaat het al eeuwen in frankrijk ben tevreden met wat er is en wat je hebt, slurp ze het leven is zo mooi en toch al zo kort.

  salutations,

  Joan

  www.fargogne.com

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Ik zou vragen aan de bakker of hij een groot aantal croisants wil maken zonder deze te laten bakken. De ongebakken croisants thuis in de diepvries mikken en naar behoefte zelf afbakken...verser kan niet :-)
  (Bedankt trouwens, heb nu een onbedwingbare behoefte aan een croisant.)

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Doneer de beste man een flesje La Tulipe. Overtuig hem de volgende ochtend ervan, dat hij dubbel ziet en feitelijk slechts half zo veel croissants heeft gebakken dan hij meent te zien. Logisch dus, dat hij het aantal baksels voortaan zal moeten verdubbelen...
  Succes! Michiel.

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Wellicht krijg je het recept.
  Dat zullen de plukkers ook wel waarderen komende oogst.

  Grtz. Toon

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Beste Ilja, stel je voor dat een Fransman en dus jouw Franse bakker zijn zaakje echt goed zou regelen, geloof me, Frankrijk zou Frankrijk niet meer zijn en een echte revolutie zou het land en wie weet heel Europa teisteren. Wees blij, dan kunnen wij 'slimme' Hollanders elkaar leuke verhalen over die 'achterlijke' Fransen blijven vertellen, Groet Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 51. neem diepvries croissants van danone en ook een mobylette voor die heuvel

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Bonjour Ilja, dinsdagmiddag 16-3 kom ik je de oplossing voor deze 'affaire croissant' persoonlijk even overhandigen op Chateau de la Garde. Ik ben dan in de buurt, hoop jij ook, laat maar even weten.
  Hartelijke groet van Guus (de plukker)

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Tja, alles wat ik wilde adviseren is al gezegd.
  Wij kampen met hetzelfde probleem alleen hebben wij geen , eigen, rose om de bakker mee om te kopen. Misschien een zak hollandse drop ????
  Alhoewel.....

  groetjes, marius en philly
  sanvensa

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Ik zeg: halve croissants, of een slagje kleiner. Zo kan iedere dorpsgek (incl wijnboer) van al dit lekkers genieten. Jij 6, zij de andere 6. Een half glaasje van een fles tongstrelend 'Chateau Magnifique' is toch ook nog steeds een feest? Slurp!

  BeantwoordenVerwijderen
 55. Ruil op 1 januari een equivalent van je eigen wijn tegen het door jou verwachte af te nemen croissants. Doe er een magnum bij voor de goede deal.

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Ik ga voor 'dorpelingen in de gordijnen'.

  Koop jij ze niet, dan koopt een ander ze, het zal de bakker om het even zijn waarschijnlijk. Bovendien is het probleem duidelijk; hij maakt er niet genoeg. Dus het lijkt me dat áls er iemand op de schaarste van de croissants wordt aangesproken, dat dat richting de bakker zelf is. Recht van de snelste, pakken die croissants. Het geeft de ochtend toch wat meer pit en spanning..kom ik als een trotse jager terug met de schat, of kom ik met lege handen terug, fanatieker dan ooit tevoren om de volgende dag je zege te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Tres simple: de bakker ondernemersstress, daar istie tenslotte ondernemer voor! Maarre, hebben Fransen last van stress dan? Non dus! Dus: wat is nu (nog) het probleem? Pas de problem monsieur!

  BeantwoordenVerwijderen
 58. Ilja,
  Dit is heel herkenbaar. Als in ons Franse dorp (met wel 2 bakkers!) de concurrent met vakantie is, zou je toch verwachten dat onze bakker deze mogelijkheid aangrijpt om de omzet te verhogen. Niets van dat alles. Ook dit jaar stond een rij wachtende klanten om 09.00 uur 's morgens te mopperen dat de croissanten al waren uitverkocht. De bakkersvrouw die de winkel runt kijkt dan enigszins neutraal om zich heen en maakt wat opmerkingen in de trant van c'est la vie.
  Overigens gaat het ook altijd zo met pain complet. Ze is van slag als we er 4 willen (we hebben 2 boomlange zoons waar veel eten in moet). Soms wordt dit zelfs geweigerd omdat er dan niet voldoende is voor andere klanten. Maar meer pain complet kunnen we wel bestellen.
  Ze vinden onze commerciele inslag geweldig maar dit overnemen is niet bespreekbaar.
  Een goede relatie met je bakker is belangrijk want ze kennen iedereen en weten alles. Altijd handig!
  Succes en groeten,
  Nelly

  BeantwoordenVerwijderen