Schroefdop tóp? Of schroefdop donderop?

226 opmerkingen:

 1. Ik ben voor de schroefdop want ik ben mijn kurkentrekker kwijt (in beslag genomen op schiphol, hij zat nog in mijn handbagage).
  Jammer dat die niet ook op de rode wijn zit.
  Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super handig een draaidop.
  Je kan er toch daarna zelf een kurkje opzetten?
  Een idee Ilja?
  Je eigen kurkje fabriceren met het tullipje of met een alpinopetje er bovenop?
  Altijd leuk en de wijn blijft heerlijk.

  Groetjes van Nynke uit Groningen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prima die schroef. De horecabediening heeft meer tijd voor service. Ze hoeft geen kurken meer uit de flessen te wringen en niet meer te laten proeven. Tulp-wijnen zijn zowiezo altijd goed. En het mooiste... de "wijnsnob" die nu nog kurk proeft en de fles terug wil geven valt definitief door de mand.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het picknick argument gaf de doorslag! (ligt vast aan het seizoen) Kom maar op met die schroefdop.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Altijd handig zo'n schroefdop. Ik heb wel 25 kurkentrekkers maar kan nooit kiezen welke te gebruiken, dat hoeft nu niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zal de kurk toch wel missen. Jammer voor mijn verzameling oude kurketrekkers. Zie de onderstaande link als klein uitreksel van die verzameling.
  http://www.flickr.com/photos/jeroenhensen/4450618802/

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En hoe zit het met de kunststof kurk als compromis? Wel de charme, niet het "kurk" risico!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En laat de kurkeiken maar lekker groeien. Met schroefdop lukt het ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Maar beste Ilja, waar moet dan jouw afbeelding op? Die kurk met jouw prent en olijke moustache is toch dé handtekening van de meester! (lees: Producent van het (h)eerlijke vocht)!
  Enfin, verzin een list.
  Salut!
  Chris

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het zal tijd worden. Leuk die romantiek, maar ik (67) heb mijn halve leven gewacht op een beter systeem dan de kurk. Blij dat nu eindelijk ook kwaliteitswijnen het voorbeeld beginnen te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Schroefdop is voor de Horeca die schenkwijn verkoopt heel handig!
  Een klein percentage zal de picknick belangrijk vinden.
  Maar in het restaurant verwacht men een wijninteresse kelner of serveerster aan tafel, en dus een kurk, ik blijf het moeilijk vinden om zo,n iemand sommelier te noemen want dat is iemand die veel ervaring heeft met wijn dus door de jaren heen, en een brede kennis, wat men veelal aan treft zijn het jonge jongens met een liefde voor wijn maar geen ervaring.... in het combineren van wijn /spijs, daar moet je ervaring en talent voor hebben dat laatste is gelukkig wel aanwezig.
  Zonnige Ben ( wijnimporteur)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wat kun je een wijnliefhebber nou nog cadeau doen
  als er geen kurk meer in de fles zit.
  Een mooie waterpomptang voor de schroefdop?
  En wat moeten al die fransen nu met hun mooie messen waar altijd een kurketrekker aan zit?
  Voor de mensen die zeuren dat ze nooit een kurketrekker mee hebben met de picknic koop een mooi frans mes (uit thiers bv)dan heb je en een goed mes en een kurketrekker.
  het argument dat de fles makkelijk hersluitbaar is vind ik onzin een beetje wijn maak je de fles leeg,valt hij tegen gooi je hem weg.
  veel sterkte met al deze dilemma's
  Met vriendelijke groet uit de Auvergne
  Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vive le bouchon, vive le capuchon! (of hoe heet een schroefdop nu eigenlijk echt in het Frans?)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Er is nog een tussenargument voorradig. In de Provence is Rick Langelaan (Jawel, een NL!)bezig met een glazen stolpje. Wit glas en nu ook verkrijgbaar in rosékleur. Dus: als de kurk eruit of de schroefdop eraf geen gemier en de glazen stolp erop. Im zal Ilja separaat een foto zenden. Misschien kent 'ie het. Zo niet dan spreken we hier van een relatieve noviteit.
  Groetjes & proost, Peter Joore

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De romantiek gaat wel verloren, maar uit praktische overwegingen is het wel handig.
  Vooral die fraaie afbeelding van jou Ilja op de kurk is onmisbaar!!
  Wellicht is een kleine afbeelding van jou op het etiket een idee?
  Sterkte met het uitzoeken van de zwaargewichten!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Schroefdoppen voor wijnen onder de € 15 lijkt me prima.Voor de duurdere wijnen en zéker de grote crus zou iuk kurk prefereren.Het duurt niet lang meer alvorens ook Eurpese wijnmakers hun flessen van een schroefdop zullen voorzien.Kwestie van tijd.Grote wijnen moeten echter "anders"worden benaderd en behandeld vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Als je zo gehecht bent aan het ploppen van de kurk, download het geluid dan als ringtone op je telefoon. Denk je elke keer als je gebeld wordt aan die heerlijke wijn die je gaat drinken. met schroefdop, dat dan weer wel...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ja Nee Ja Nee een heel egtob , maar er zitten toch wel voordelen aan een dop en geen kurk in de wijn. Het is een hele tour om tot een juiste beslissing te komen maar dan toch de dop

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Allemaal,
  Schroefdop prima op jonge en rose wijnen die toch opgeslurpt dienen te worden in het voorjaar en in de zomer lekker buiten. vliegt er ook niks in.

  Wel kurk op topwijn heeft wel zijn charme,
  (Chateau de la Garde)

  Ad Brands

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Allo, allo,

  Als ik win, balen, ben ik net 20 kg afgevallen. En wat die kurk betreft, doe mij maar een dop. Makkelijker als het na een aantal flessen niet meer lukt om de hals te vinden en er een kurk in te wurmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. "Er gaat niets boven het knisperende, licht krakende - geluid van een verse schroefdop die zich met lichte weerstand onder je rechterhand (in mijn geval links)onherroeplijk laat openen waarna de goddelijke inhoud een duet aangaat met de zuurstof in je glas waarin ze zich wentelt en draait om zich vervolgens een weg te banen richting La Bouche...."

  Kortom: een schroefdop Ilja is zo gek nog niet!
  Je kunt trouwens ook weer leuke dingen doen met de binnenkant van een schroefdop: een unieke code waarmee je toegang krijgt tot een exlusief deel van de jouw website of waarmee je een prijs kan winnen. Opent weer allerlei marketingmogelijkheden die jij als geen ander weet te benutten denk ik!

  Succes dus met de doppen!

  Cyriel

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Een fles wijn met een schroefdop is als een (goeie) Champagne drinken uit een plastic beker, sorry.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Schroefdop op wit en rosé voor de tintelende frisheid (en evt op bijvoorbeeld zomers Loire rood), de kurk (de real thing dan, geen plastic aub!) op al het rood wat zonodig bewaard moet blijven, voor het ontwikkelen van die speciale aroma's en smaaksensatie. Want wie weet hoe datzelfde rood onder 20 jaar roestende schroefdop proeft...??

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Een vrolijke wijnboer uit Bordeaux met internationaal succes
  Zat middenin een uiterst lastig keuzeproces
  Wordt het een kurk of een schroefdop ?
  Ach, donder toch op !
  Uiteindelijk gaat 't om de inhoud van de fles !

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Dat wijn geen 'kurk' meer kan hebben met een schroefdop geloof ik. Proeven van een nieuwe fles blijf ik toch doen. Ik heb geleerd dat een wijn ook andere fouten kan hebben dan die van een foute/onreine kurk. Komt Chateau De la Garde ook al met schroefdop? Nee toch...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Fijn die schroefdop. Nu wil ik wel graag een flesafsluiter met de kop van Ilja erop.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Natuurlijk is de schroefdop een pracht uitvinding, en de kurk wordt toch steeds schaarser (duurder). Voor de wijnen die niet al te lang bewaard hoeven worden, en dat zijn toch de meeste, ok, maar de wijnen die heel lang bewaard kunnen worden heeft de kurk toch mijn voorkeur.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik drink elke dag een glaasje rode wijn.
  Als de fles geopend is pomp ik hem even af.
  Thea Huijsmans

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Misschien is het mogenlijk om een vacuum schroefdop uit te vinden die op dez flessen passen???

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Misschien is het mogenlijk om een vacuum schroefdop uit te vinden die op dez flessen passen???

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Schroefdop is prima, maar nog mooier zijn die glazen dopjes. Hoe heten die Ilja? Dat is beter en mooier dan kurk en schroefdop. Maar ja nog duurder namelijk een dubbeltje. En dat dubbeltje is niet het probleem van de wijnboer niet van wijngenieter maar een cadeau van de Appie aan Ilja, die hebben al zoveel aan La Tulipe verdiend dat kan er wel af.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Vreselijk! Bijna iedereen pleit voor een schroefdop. Die drinken vast 2 euro-wijn uit een colaglas! Wijn moet met muziek beginnen: eerst een mooie plop componeren en dan een glas vol klotsen. Ik ben dol op mijn sommeliers kurkenwippertje. Jullie hebben zeker zo'n onding met van die harlekijnspoten? Heb momenteel 1062 kurken. Als ik er genoeg heb wil ik er een vlot van fabriceren en ermee naar Amerika roeien. Ben ik dan de laatste romantische wijndwaas?!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Een fles wijn zonder kurk

  Is als Turkije zonder Turk...

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wat is er mis met een kurk voorzien van schroefdraad?

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Een schroefdop is gewoon beter dan een kurk! Wel eens een slechte Lambrusco gehad? Nee toch, en die hebben al jaren een schroefdop. Toch is het wel even wennen....
  Nu ik toch aan 't mailen ben: toevallig heb ik onlangs met twee verschillende Franse wijnen (uit 2006) het volgende gehad: Eerst koop je een fles wijn, die voor z'n prijs veel te goed is. Dan haal je die een tijdje later nog eens en dan is diezelfde wijn ineens niet te drinken; hup, door de afvoer ermee! Beide merken waren voorzien van nog niet zo oude kurken, dus later gebotteld. Is dit nog toeval, of is er kwade opzet in het spel? Ik ben benieuwd wat jij er van vindt, Ilja.
  Overigens waren "La Tulipe" wijnen altijd goed tot zeer goed van kwaliteit, nooit een slechte getroffen. Succes met de schroefdoppen, als het geen aprilgrap is, ga ik ze snel testen. Groeten,
  Rinus Snijders.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Tja, de dop is practisch - maar de kurk is romantisch!
  Overigens is het beeld van wijn met een dop toch nog een beetje aan de goedkope, mass-produced kant - hoewel de Nieuw Zeelanders dat wel aan het veranderen zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Dis donc, quel horreur un skroefdoppe quand même, putain!
  En France c'est un bouchon et ne pas autre chose.

  Charles de Gaulle, La France c'est moi.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Het viel me al op dat ik steeds vaker een schroefdop tegenkom. Handig want ik heb soms moeite met ontkurken. Echter, de romantiek van het ontkurken is er wel af. Zo'n schroefdopfles lijkt ook zo goedkoop. Ach, kwestie van wennen waarschijnlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Ik vind het wel jammer,maar ga met je tijd mee en alles komt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Hellup....met schroefdop kan ik niet meer de 'onhandige' dame uithangen en een stoere man vragen zijn spierballen en handigheid te tonen door de kurk voor me uit de fles te trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. een kurk heb z'n charme...
  Maar een schroefdop is weer handig.
  en daar kom je weer eens achter als je de kurketrekker ben vergeten,of als de kurk breekt!
  Dus gee mij maar de dop.

  salut!
  Geniet van het leven...

  BeantwoordenVerwijderen
 42. De schroefdop is een schitterend product. Hoeveel topwijn zonder dop ging al niet langs mijn gootsteenstop. Sterker nog, ik ga ze zelf maken. Watch this space: www.vermapack.com

  BeantwoordenVerwijderen
 43. ik vind vraag 5 heel goed.
  ik wil als ik een fles open maak een plop horen.
  het zal wel een trend zijn die schroef dop, maar ik vind het echt niks.
  we richten een club op voor het"behoud van de echte kurk"
  WIE MELD ZICH AAN?

  BeantwoordenVerwijderen
 44. geen gezeik, ik ga voor eik,
  want die plop, dat is toch top!!

  Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 45. waarom wordt mijn stukje niet geplaatst?

  mvg

  frank

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Hoi Gort, Waarom niet in een 3 liter doos.
  Ik wordt namelijk gek van al die lege flessen.
  Heb nu al mijn eigen glasbak voor de deur ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Laten we nu toch praktisch blijven:
  Wijn die nog moet blijven liggen, kurk
  Wijn die direct gedronken kan worden, schroefdop

  Voor diegene die niet kunnen kiezen, de schroefkurk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 48. tja, jammer van dat mooie Opinel mes met kurkentrekker, die ik net heb gekocht... maar als ik bij een wijboer sta en ik mag kiezen (ja, die wijnboeren zijn er ook...) dan kies ik toch voor de dop! is trouwens toch altijd beter dan die irritante nep kurken, bah, die zijn pas erg!

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Kurk heeft wel zijn charme, dus voor de "echte" wijnen bij een uitgebreid diner mag hij van mij wel behouden blijven. De handeling van openen en proeven geeft er toch iets extra's aan. Voor de lekkere "doordeweekse slurpwijn" vind ik de schroefdop toch wel erg makkelijk (zeker omdat ik niet zo handig ben met kurketrekkers :))

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Reuze handig die schroefdop.
  Nooit meer de kurketrekker zoek en in een mum van tijd een lekker glas wijn ingeschonken.
  Weg met die oude kurk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Pas op als je de dop er weer opdraait, bij te stevig aandraaien wordt hij dol.
  Trouwens ook veel namaak kurken meegemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Het maakt mij niet uit , als de wijn maar lekkers is !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 53. En alle "babyboom" opa's en oma's dan? Hou daar eens rekening mee meneer Gort!

  Moeten wij allemaal voortaan kurk loos door het leven en waarom dan wel?

  Ik word zelf wellicht ooit opa en wat is volgens uw doem scenario mijn perspectief..? Geeft u mij eerst maar eens antwoord op de volgende vragen:

  Hoe maak ik zonder een gebruikte wijnkurk en een paar lucifers een leuke mini speelgoedkoe?

  Of een geit, een varken of een "bribo"?

  Dat zei namelijk ooit mijn opa eens tegen mij toen hij uit de kurk van een overjarige fles landwijn en een eikel met afgebrande lucifers een ezel had willen maken.

  Beiden leken niet!

  Ach, dat was in de vorige eeuw. Die kurk is misschien toch beter...

  Ruud van Gessel

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Hoi Ilja,
  Ik was vandaag enig sinds geschokt na mijn bezoek aan de Appie te constateren dat de Tulipe Rose 2009 een schroefdop heeft.
  Mijn gedachtes:
  Er zijn al genoeg andere wijnen die al een schroefdop toepassen. Dus laten we i.i.g. wat variaties houden in het aanbod. En mensen die niet bereid zijn om enige moeite te doen om een fles te openen met een kurkentrekker zouden de wijn misschien zo ie zo niet moeten drinken. Ik zou het jammer vinden als we jouw heerlijke wijnen niet meer sferisch op authentieke wijze kunnen ontkurken met onze prachtige kurkentrekker die ik van mijn opa erfde.( een l'excelsior)
  Tip: als er dan een concessie gedaan moet worden ( om kurkeiken te sparen en kurk in de wijn etc.etc.) zou ik als wijn-createur over stappen op de kunststof kurk en dan niet die "laminaat-versie" met afgeronde hoeken en die door een soort structuurtje in het plastic suggereert kurk te zijn maar het verre van is, maar dan de stijlvolle versie met de scherpe hoeken. Deze benadert meer het gevoel van de "echte" kurk ook qua structuur en als we het dan toch esthetisch benaderen zou ik de zwarte variant kiezen die niet iets suggereert te zijn dat het niet is qua kleur maar wel stijlvol combineert met de wijn, de fles, het stokbrood, de kazen (soms met zwarte korst) en de zwarte en groene olijven)! Get the picture?
  Maar misschien moet het wel innovatiever misschien een groene composteerbare kurk....
  Succes met dit bijna soort van 'referendum'...... ;-) Geniet, Suzip

  BeantwoordenVerwijderen
 55. waarom geen kurkdop ? de sommelier kan na het verbreken van de sluiting de kurkdop met 1 polsbeweging zoveel vaart meegeven dat deze van de hals afvalt. Kan-ie toch nog een kunstje etaleren

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Als we ophouden met kurk dan gaat het mis met de kurkeik in vooral Portugal, en de kurkeik heeft grote ekologische waarde. Dat wijnen af en toe naar kurk smaken komt niet zozeer door de kurk, maar door bottelaars die hun vak (hygiëne) niet verstaan. Mooi criterium: wijn met kurksmaak? Geen wijn meer van die boer!

  Ronald Lamars

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Eerst maar eens een citaat uit zo'n prachtige tekst van Guus Vleugel: Een gewten is iets moois maar als je het hebt, dan ben je wel ontzettend zwaar gehandicapt! Daar zit je dan als wijndrinker met gezond verstand. Laat ik de ratio prevaleren of behoeft een emotioneel geladen product als wijn een passionele, emotionele en dus gewetensvolle benadering?
  Stiekum moet ik bekennen dat het gemak van 'schroeven'i.p.v. 'trekken' een aantrekkelijke optie is. Maar dat kortstondige geluk van De Verwachting; Een droge plop, het bepotelen van de kurk, de bolle waanzin van het ruiken aan dit stukje natuur en dan....de wijn.
  Hoort vooraf aan'kloek, kloek, kloek'geen 'plop'? Smaakt 'schroefwijn' wel net zo lekker als 'trek-kurk-je-best-doen-om-bij-al-dat-moois-te-komen-wijn?
  De rationele marketeer en de sentimentele romanticus gaan met elkaar op de vuist.Zonder op de uitslag te wachten ziet mijn geestes-oog een zee van fonkelende wijn waarop rubberen kurken, échte kurken en schroefdoppen melancholisch voorbij dobberen. Ik trek een Tulipje open en zeg: Beste Ilja, misschien moest je er nog es een nachtje over slapen.

  Wijngroet van een fan.

  BeantwoordenVerwijderen
 58. Mijn gewicht in wijn
  Mijn gezicht in wijn
  Mijn "gezwicht"voor wijn
  Mijn gedicht voor wijn

  Het zal de poezie wel moeten zijn
  want als de man is in de wijn
  is de wijsheid zeer verfijn!
  Wijn is de smeerolie van het vrije denken
  dus laat het ons gul schenken
  als genot bij goede spijzen
  of als emoties gaan verrijzen
  als het minnen gaat beginnen
  moet de wijn dus wel geopend zijn

  Voor mij is het verschil dan klein
  tussen schroefdop of kurksluiting
  al geeft het ploppen van de de kurk wel meer uiting
  aan het naderend genieten
  van de zintuiglijke sprieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 59. De keuze tussen die goedkope snipperkurken en een gemakkelijke schroefdop is lijkt mij gauw gemaakt. Aan valse romantiek heb je niks. Het gaat om de inhoud en een goede prijs/kwaliteitsverhouding van de wijn.
  Dus weg met de kurk en welkom schroefdop.

  BeantwoordenVerwijderen
 60. Nou had ik een fles Tulipe rose met een kurk en fles met een schroefdop naast elkaar gezet, geopend en gedronken en weet je wat: je proeft helamaal geen schevil, paddon: veschilll! Duz leve de schroef-eehh-dinges

  BeantwoordenVerwijderen
 61. Beste Ilja,

  waar blijft de nederlandse innovatie drift en de schroefkurk waar we deze discussie meteen een nieuwe en onverwachte draai kunnen geven? ik pleit voor een kunststof schroefkurk die als je hem de ene kant opdraait eruit komt als een schroefdop en de andere kant op afbreekt zodat je alsnog je primitieve kurketrekkerlusten op kunt botvieren! :-) iedereen happy!

  Proost,
  Paul

  BeantwoordenVerwijderen
 62. Ach, laten we voor het ritueel van de fles ontkurken gewoon een nieuw ritueel verzinnen om de schroefdop te verwijderen ... Het blijft tensloote vals verzonnen romantiek, nietwaar

  BeantwoordenVerwijderen
 63. Kurk of schroefdop....mij zal het om het even zijn
  Kurk of schroefdop....het gaat toch om de wijn?
  Kurk of schroefdop....laat nu maar gebeuren
  Kurk of schroefdop....nieuwe tijd,niet gaan zeuren
  Kurk of schroefdop....gewoon La Tulipe in je glas
  Kurk of schroefdop....HEERLIJK!ZOALS HET ALTIJD WAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 64. Ik heb wel vijf kurkentrekkers ergens in een la liggen. Dan weer vergeten op reis, dus in Frankrijk of waar dan ook een nieuwe gekocht; dan weer laten liggen in het eerste vakantiehuisje, dan weer in de koffer achtergelaten op de veerboot, terwijl we in de hut een flesje wilde openen; nee geef mij maar het gemak van de schroefdop. De kwaliteit hoort eronder te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 65. heel simpel: ben voor schroefdop. Er zijn geen nadelen. (Geen kurketrekker nodig, geen risico op kurk (bederf) en spaart milieu). Romantiek? Speelt bij mij niet omdat mijn vriendin geen wijn drinkt....
  Bij een schroefdop hoort overigens ook een wat moderner hoofddeksel is mijn suggestie!
  Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 66. Handig die schroefdoppen voor vlotte drinkwijnen die vaak ook bij vlotte gelegenheden horen.(barbecue, picknick)Die zijn toch niet om te bewaren maar om op te slurpen -:)
  Is er al voldoende onderzoek gedaan naar het bewaren en lageren(lees ook; groeien in kwaliteit, rijpen) van wijn met een schroefdop?
  Als ze maar niet gaan roesten...-:)

  BeantwoordenVerwijderen
 67. De schroefdop is je reinste decorumverlies. In deze tijden van sneller, zakelijker, efficiënter en ga zo maar door, is het juist op zijn plaats dat bij zo'n mooi natuurprodukt als wijn, oude waarden in tact blijven. Liever een mooie plop bij het ontkurken dan een kille krak bij het losdraaien van een schroefdop.
  De ziel van de wijn huist onder de kurk en niet onder een dop!
  Daarnaast verdwijnt een heel landschap van kukrkeiken in met name Portugal als er massaal op de schroefdop wordt overgestapt.

  Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 68. Vorige week nog: direct uit je werk naar de super voor een flesje tulp en dan aan de Maas van de zon genieten...
  Op die momenten heb je echt geen kurkentrekker bij je.
  Trouwens ook geen glazen... maar ja... direct uit de fles is ie net zo lekker :-)

  Lang leve de schroefdop!

  BeantwoordenVerwijderen
 69. Voor een schroefdop ga ik wel naar de Aldi. Een kwaliteitswijn als deze moet een klassieke kurk hebben!
  Een schroefdop kan handig zijn als je een opengemaakte fles wijn wilt bewaren, maar een fles La Tulipe drink je toch gewoon leeg, om vervolgens de volgende met een droge 'plop' open te trekken?

  Santé

  Groeten Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 70. Mijn complimenten voor de tekstschrijver van deze humoristische enquête!

  BeantwoordenVerwijderen
 71. Leve de schroefdop.
  heerlijke wijn nix meer aan doen Goed werk ILja.

  BeantwoordenVerwijderen
 72. Schroefdop Top, dan zit de wijn niet meer tegen het plafond als de kurk de fles inschiet.

  BeantwoordenVerwijderen
 73. Mensen, gewoon slurpen en lurken, met schroefdop of kurken. Beetje moderniseren mag wel. Die kurk is toch gewoon emotionele ouderwetse kan-niet-loslaten.
  Schroefdop, modern, snel en milieuvriendelijk. Proost!

  BeantwoordenVerwijderen
 74. Voor wijn die je niet hoeft op te leggen is een schroefdop prima. Het gaat tenslotte om de inhoud, niet om het geluid. Als ik geluid wil zet ik wel de radio aan. Wijn is om te drinken niet om naar te luisteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 75. Best lekker zonder de kurkentrekker!
  Groeten
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 76. ideaal zo'n schroefdop. Mijn kurkentrekkers zijn krom, gesmolten door de gasvlam van het fornuis of kwijt. Dat is dus nu helemaal geen probleem meer. Ik koop alleen nog maar wijn mét schroefdop. Heb nog wel een grappig kurkje met kaboutertjes erop of een elandenkop als ik de inhoud wil beschermen tegen verdamping.

  BeantwoordenVerwijderen
 77. Marie-José E.C. Wagener-van de Kampdinsdag, juni 22, 2010 2:47:00 p.m.

  I ntensief genieten van wat met
  L iefde tot stand gekomen is!
  J aren van geduld en toewijding
  A rbeid, volharding en zoeken naar

  G eluk, leveren ook zonder kurk
  O nvermoede heerlijkheid op:
  R esultaat telt alleen: de
  T ong heeft het laatste woord!

  BeantwoordenVerwijderen
 78. Sowieso ben ik voor de schroefdop, ook al verlies je hiermee de romantiek van het ploppende kurkgeluidje. Het is gewoon superhandig zo'n schroefdop. Niet meer dat geprutst, met die kurk in dat flesje, voor je als de 'restwijn' tot morgen wilt laten wachten. Ideaal zou natuurlijk zijn een schroefdop die een plopgeluidje gemaakt, net op het moment dat de laatste schoef wordt losgedraaid. Potdomme wat schrijf ik nu. Daar geef ik een verdomd goede uitvinding uit handen.

  BeantwoordenVerwijderen
 79. La Tulipe Rosé met een schroefdop? Nou en of jullie goed bezig zijn! Niet zozeer omdat de wijn dan geen kurksmaak meer kan krijgen, want de meeste wijn heeft tegenwoordig toch al zo’n ongezellige kunststofkurk en daar zit kraak noch smaak aan, zodat er ook niets op de wijn kan overslaan. Die beloftenvolle plop van de kurkentrekker klinkt wel romantisch, maar hoe vaak eindigt een kurk niet juist in stukjes, die vervolgens in de wijn dobberen, omdat men geen goede kurkentrekker of sommeliersmes uit Laguiole heeft, maar een aftands souvenir uit een of ander Frans dorp, bijvoorbeeld zo’n leuke oude wijnrank, waar vervolgens niemand thuis met goed fatsoen zijn hand omheen krijgt? Nee, ik denk vooral aan mijn schoonmoeder, 87 nu en sommige dingen gaan een beetje minder, maar ze lust nog best elke dag een roseetje. Haar heb ik juist aangeraden de La Tulipe Rosé met schroefdop te nemen. Ik vind het helemaal niet vervelend iedere keer dat ik mijn neus om de hoek steek te horen dat het zo fijn is dat ik er ben, omdat ik dan meteen die kapotte kurk uit de fles kan halen (zij heeft zo’n fijne kurkentrekker van de Col des Aravis), maar voor haar betekent het voorlopig weer een beetje meer zelfstandigheid en een zeer lekkere rosé, want dat laatste, daar gaat het immers om!

  BeantwoordenVerwijderen
 80. Harm zei,

  Een nieuwe ontwikkeling, daar is niets mis mee,
  als makke schapen volgt iedereen daarom weer gedwee.
  Maar waarom breken met een oude mooie traditie,
  het nut van de schroefdop is iets wat ik dus niet zie.
  Voor het millieu maakt kurk of metaal bijna geen verschil,
  de kurk is wat ik als traditie dan graag wil.
  de kurk op de fles is als water in de zee,
  voor de kunststofkurk ga ik als makke schaap dan mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 81. Als je bang bent voor kurksmaak en de romantische openingsceremonie wil behouden kun je toch ook voor een synthetische stop kiezen? Die hebben ook een gunstigere prijs dus kan Gort/AH zonder verlies de wijn goedkoper aanbieden. Ook de synthetische stop is 100% recycleerbaar en er zijn al vele kwaliteitsflessen met zo'n stop in de supermarkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 82. Het wachten is op een schroefdop met plop, dat lijkt me een gat in de markt.

  BeantwoordenVerwijderen
 83. riet fennema-van capelleveendonderdag, juni 24, 2010 9:26:00 p.m.

  Ik heb nog iets lekkers onder de kurk......TREK nog eens eens fles open.........het is het voorspel. Laat s'il vous plait de kurk blijven bestaan met afbeelding en/of met mooie teksten....

  BeantwoordenVerwijderen
 84. Schroefdop is prima vinding. Voor de hoog tot zeer hoog geklasseerde wijnen, die toch wel een fors aantal jaren in de cave moeten lijkt voorlopig de kurk een betere - immers al eeuwen bewezen - afsluiter, mits er met de kurk niet gerotzooid wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 85. Wanneer de schroefdop eerder was uitgevonden, hadden we die ellende van de kurk nooit gehad. Evenals die valse romantiek van het ontkurken.

  BeantwoordenVerwijderen
 86. Bart zei
  Heerlijk dat blikkerige geluid als de vergrendeling van de schroefdop breekt. Daarna geef ik de schroefdop een flinke draai om zijn oren en zingend vliegt hij van de fles. Wat een feest!

  BeantwoordenVerwijderen
 87. Super stoer dat je met deze kwaliteitswijn aan de schroefdop durft te beginnen. Voor mij is goede wijn drinken en ze eenvoudig te openen zonder kurk aan de wijn een stap vooruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 88. Ik ben niet per se tegen kurk of voor een schroefdop, hoewel de laatste bepaald handiger is bij spontane picknicks of borrels zonder gereedschap, maar ook het milieuvriendelijk aspect is best OK, dus kom maar door met die dop!

  BeantwoordenVerwijderen
 89. Geachte heer Gort,

  Graag wil ik u mijn mening geven over uw dilemma met betrekking tot uw keuze tussen een klassieke en sfeervolle kurk of een handige en moderne schroefdop op uw wijnen. Mogelijk helpt mijn mening u bij het nemen van de beslissing.

  Gezien de charme, de sfeer en de traditie die aan Bordeauxwijnen en voor mij met name aan die van rode wijn hangt, vind ik het echt noodzakelijk dat uw rode wijn voorzien is een van een kurk. Het openen van een fles rood (bij voorkeur op lange en donkere avonden) is altijd weer een bijzonder moment. Het zoeken naar de opener in de altijd te volle keukenlade, het schroefdraad langzaam zien verdwijnen in de kurk en het uiteindelijk horen van de immer zaligmakende plop wanneer je de kurk op het laatst uit de hals van de fles trekt doet mijn wijnrode bloed altijd weer harder stromen. Het openen van een fles rode wijn voorzien van een kurk is een gelukszalig moment, een ritueel om te koesteren en keer op keer een moment om reikhalzend naar uit te kijken. Met andere woorden; op rood hoort een kurk, zeker op een Bordeaux.

  Bij wit en rosé is het voor mij anders. Ik denk aan zomer- en vakantiemomenten, aan terras en zomergeluk. Helaas is dat in Nederland niet altijd aan de orde en dus helpt een schroefdop ons om snel te kunnen genieten van de wijnen bij het verdwijnen van de wolken en de komst van de zon. Geen gedoe met kurken, geen risico op kurksmaak, maar snel handelen. Stoelkussens in de stoelen, parasol op en genieten maar van een snel- en gemakkelijke geopende fles witte- of rosé wijn. Met andere woorden; hou alstublieft de schroefdop op uw witte- en rosé wijnen, deze wil ik op ieder zonnig moment snel kunnen openen om optimaal te kunnen genieten van de spaarzame zomermomenten.

  Met vriendelijke groet,

  Bas

  BeantwoordenVerwijderen
 90. mooi zo, krijgen we misschien nog een leuk vervolg ook op Creatief met Kurk ( culty jaren '90 programma met Arjan Ederveen en Tosca Niterink)

  BeantwoordenVerwijderen
 91. Nooit meer de "dooie mussen" kurksmaak die gedurende de volgende fles wijn toch in je mond en neus blijft woekeren. Nu de rode wijn nog...!
  Kortom; geen kurk en slurp ze.

  BeantwoordenVerwijderen
 92. Schroefdopje,prrrima,geen gedonder meer met die vervelende kurkentrekker,vooral als de kurk zo
  vast zit dat je arm bijna uit de kom schiet.
  Neeee....doe mij maar dat dopje hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 93. Misschien voor bewaar wijnen, volgens de wijnhuizen beter voor de wijn. Voor een dagelijks glas wijn is de schroefdop prima. Bovendien zijn mensen die jonger zijn dan 50 jaar niet opgevoed met genieten en rust, maar met gemak en haast.

  BeantwoordenVerwijderen
 94. ik heb ingeval de schroefdop problemen oplevert, altijd nog een stuk schuurpapier in de keukenla, want ehh... OPEN GAAT IE...

  BeantwoordenVerwijderen
 95. Heb ik lekker de enquete ingevuld, kan ik mijn naam adres en gewicht niet invullen...zal zeker komen doordat ik op een Mac zit... beetje jammer... een schroefdop is ook een beetje een Mac... gewoon handiger en beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 96. Twee jaar geleden kreeg ik een herseninfarct. Lange tijd was de kurk een onneembare vesting. Hoe moet dat nu? Ik wil toch wijn,zeker om "mijn bloed te verdunnen". Een vriend kwam met een fles + schroefdop. Top!! Na wat gedoe lukte het me geheel zelfstandig de fles te openen. Leve de schroefdop: die heeft mijn verhouding met wijn gered.

  BeantwoordenVerwijderen
 97. Nu, na jaaaaren zijn eigen gang te gaan, een Nederlander de beste Franse wijn maakt, kandie wijnboer toch ook zelf wel beslissen oftie er een dop op schroeft of niet. Heeftie geen enquete voor nodig, joh. Wel leuke site die ik anders nooit zou hebben gezien. Want alster wat te winnen valt, dan kijk ik wel hoor. Qua marketing hoeftie dus ook niets meer te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 98. conservatief: op een fles wijn hoort een kurkeikenkurk
  verbod: kunststofkurk
  pragmatisch: een schroefdop is makkelijk
  conclusie: je verliest wat, je wint wat

  BeantwoordenVerwijderen
 99. Ilja, je doet het hartstikke goed. Eerst die suffe Franse ingedutte wijnproductie eens een poepie laten ruiken en nu de kurk uitbannen. Vooruitgang met kwaliteit. Dus leve de schroefdop en leve La Tulipe!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 100. Absuluut "schroefdop top" maar dan wel zonder t meedraaiende onderkantje.
  Ik reageer op n overheerlijke fles Tulipe Rosé , ik had dr n mes bij nodig , neem mijn tip ter harte en laat t onderkantje achterwege !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 101. Het is een heerlijke aktie want nu is het niet slim om te gaan lijnen.
  En ...eh... flessen wijn drink je leeg hè, niet op.

  BeantwoordenVerwijderen
 102. Naast het voordeel op de pique-nique (die had ik zelf nog niet bedacht)vind ik het ook een voordeel dat de fles dicht zit als ik die naar de glascontainer breng (oude wijn in de boodschappentas is vreselijk). Maar dat is het dan ook wel. Uiteindelijk weegt het niet op tegen zo'n fijne kurk, waar je aan kunt ruiken (allemaal romantiek) en waar ik de kurkentrekker van mijn oude vader met genoegen op zet (allemaal melancholie).
  Evenwel, als iemand mij een glas wijn offreert zal ik niet vragen (en zeker niet proeven, tenzij het er naar smaakt) of er een kurk op de fles heeft gezeten. De inhoud prefereert.

  BeantwoordenVerwijderen
 103. Beste Ilja,
  Waarom?
  Omdat dit commercieel beter is?
  Misschien is een kartonnen pak nog handiger en gemakkelijker, en misschien wel goedkoper.
  Geef mij maar de traditie van een fles wijn open maken.
  Dit stukje spanning wijn laten ademen voorproeven zou ik niet zomaar wilen zien verdwijnen.
  Kunstkurk kom ik niet tegen in je enquête en is voor mij het beste alternatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 104. NOu Ilja,
  Knutselen met schroefdop, dat slaat nergens op.
  Maar:
  Na lekker gelurk, knutselen met kurk!

  BeantwoordenVerwijderen
 105. Een schroefdop kan ik ook met één hand openen! Probeer dat maar eens met een kurk.
  Lex

  BeantwoordenVerwijderen
 106. Beste Ilja, het eerste waar ik aan dacht was nou precies wat Chris al heeft gezegd. Waar oh waar komt dan jouw leuke hoofd op te staan? By the way wat denk jij van een plastic kurk? Hebben we toch een plopje en geen kans op een kurksmaak. Want hoewel ik elke dag wijn drink gaat het mij toch echt wel een beetje om het ritueel van het openen. Ach we zien wel wat het wordt, ik pas mij aan. Groet, Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 107. Tijdens de wekelijkse dates met mijn minnaar nemen we altijd een flesje wijn mee waar we héérlijk van kunnen genieten, maar ondertussen willen we ook intens van elkaar genieten natuurlijk en als je dan telkens moet opletten dat die fles wijn niet omvalt....dan vind ik een schroefdop toch stukken handiger, dat stoort minder dan telkens die kurk erin proberen te stoppen! Als we al tijd hebben om de fles leeg te krijgen...;-)hihi....dussss..doe voor ons maar "een schroefdop erop!" Immi&A-tje

  BeantwoordenVerwijderen
 108. Romantiek komt uit je zelf en niet onder een kurk vandaan , lang leve de schroefdop!!

  BeantwoordenVerwijderen
 109. romantiek komt uit je zelf en niet onder een kurk vandaan ! lang leve de schroefdop !

  BeantwoordenVerwijderen
 110. Geef mij maar de kurk. Voor een goed glas wijn neem je hoe dan ook de tijd. Dus met kurk en zeker geen plastic. Kurkeiken gaan heel lang mee, ook al wordt de schors eraf gehaald, het groeit gewoon weer aan. Ook ga ik voor de romantiek.

  BeantwoordenVerwijderen
 111. Schroefdop: kinderlijke eenvoud,in handomdraai.

  BeantwoordenVerwijderen
 112. Ik kan mijn draai wel vinden met een schroefdop.
  Niet te veel drinken, want dan begint alles te draaien.
  Een technisch probleem om veel aandacht aan te besteden is, dat je bij veel merken best veel kracht moet hebben om de schroefdop de eerste keer los te draaien.
  Dat zal wijnliefhebbers kunnen weerhouden een fles wijn met schroefdop te kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 113. Een goede wijn drinken is hetzelfde als goed eten: het is een belevenis. Daar hoort toch echt een kurk bij...

  En een fles wijn is ook te openen zonder een kurkentrekker. Je hebt alleen een boom en een kussen nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 114. Gewoon handig die schroefdop.
  Jammer voor de kurketrekkerfabrikant...
  Als de wijn nog even nagekoeld moet worden kun je hem, met schroefdop, even in je vriezer leggen zonder dat hij lekt!
  lang leve de schroefdop!

  BeantwoordenVerwijderen
 115. Kan Het gewoon allebei? Picknickfles en thuisfles? Ik hoop dat er nog wel kurkeikbossen blijven want die zijn ook erg goed voor mens en dier. Wijn is soms limonade maar sommige wijnen zijn dat echt niet en als je die dan gaat verpakken als limo(met schroefdop) dan denk ik dat er iets verdwijnt. Dat denk ik ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 116. Prima die schroefdop.
  Slechts 1 nadeel: ik pak sneller een fles wijn en drink wat vaker....

  BeantwoordenVerwijderen
 117. Goed idee , die schroefdop , zit de wijn sneller in mijn glas ! En het is beter voor het milieu, toch ??Doen !Chinchin, Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 118. Een schroefdop geen probleem. Maar zou je er niet een klein zuigertje in kunnen plaatsen, zodat je toch een plop-geluid krijgt.
  Een mini-gootsteenontstoppertje.
  Ik heb een hekel aan enquêtes invullen, dus geef bij deze gewoon het gewicht van mijn man door: 93 kilo.

  BeantwoordenVerwijderen
 119. Het plezier van het drinken van een goed glas wijn begint met het openen van de fles. Wanneer dat met een schroefdop gaat, is het genot voor het grootste deel verloren. Dus liever een kunststof kurk dan geen kurk.

  BeantwoordenVerwijderen
 120. Hier nog zo'n vreselijk taboe waar ik mij soms schuldig aan maak (als de dorst giga is maar de rosé nog niet lang genoeg in de ijskast heeft gelegen): 'n ijsblokje erin....

  BeantwoordenVerwijderen
 121. Leuk hoor die enquete over schroefdoppen maar jammer dat je 'em alleen met die IE kneut van Bill kan afronden. Gebruik uiteraard Firefox (behalve voor antieke clubs als banken en "aanpalende" overheid) dus maar afgebroken.
  Wel erg lekker die Tulipe van jullie. Pluk lekker ruimhartig groen des te lekkerder voor ons drinkers/klanten.
  Bob Meuzelaar

  BeantwoordenVerwijderen
 122. Echt ideaal die schroefdop. Op het werk, bij een picknick, bij grote dorst, de fles is door iedereen in een handomdraai te openen. Geen moeilijk gedoe met een krukkentrekker en een kurk die eigenlijk liever niet uit de fles wil.

  Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 123. zolang de wijn er niet onder lijdt....
  maar een fles opdrinken zal ik nooit, lijkt me bijzonder pijnlijk....

  BeantwoordenVerwijderen
 124. Een beetje moeite doen om de fles te openen, die "plop" en dan...Ik hou wel van die romantiek en nostalgie. En dan die kurkplantages en de bijhorende boeren..
  En ik vind het niet zo erg als er stukjes kurk in mijn wijn drijven zo af en toe.. Alhoewel ik het ook zeker niet zal missen!
  En de schroefdop is makkelijker..En qua smaak? Ik vind de wijn met schroefdop nog steeds erg lekker!
  Is het misschien een oplossing om van de kurken die nu niet gebruikt worden 1 hele grote te maken en die in het olielek te stoppen?

  BeantwoordenVerwijderen
 125. enkele dagen terug bij AH,
  afdeling wijnen en zocht naar een mooie rose.
  ruim aanbod met flessen tot euro 7,- en allemaal met schroefdop.
  dit bracht mij aan het twijfelen, de fles rose wilde ik kopen als cadeau bij een etentje op uitnodiging.
  flessen met een schroefdop zien er goedkoop uit, dus maar ergens anders verder winkelen?
  helaas had ik daarvoor onvoldoende tijd en heb een duurdere prijsklasse rose gekocht, met schroefdop en de gastvrouw geattendeerd op de a-romantische ontwikkeling van kurk naar schoefdop.
  mijn mening: alstublieft een kurk op de betere wijnen!
  Bob

  BeantwoordenVerwijderen
 126. Waarom alleen een keus tussen schroefdop en kurkeik? Er bestaat ook een ' kunststof' kurk. Een schroefdop wekt de illusie dat je de wijn dan makkelijk bewaart door de dop terug te schroeven, maar daardoor verliest de wijn supersnel de smaak. Eigenlijk moet je direct je schroefdop weggooien en de vacuvin gebruiken als je, net als ik, 1 glaasje wijn per dag drinkt. Helaas heeft het heel lang geduurd eer de goede wijnen aan de schroefdop zijn gegaan, daarom is het imago van de schroefdop 'slechte wijn', wat mij betreft. Ikzelf selecteer de flessen wijn dan ook op de kurk: dit vind ik nog steeds De charme van wijn. De schroefdop is wel echt Hollands: lekker makkelijk en snel kunnen drinken. Als je geen tijd meer hebt voor het ''ritueel van dineren'', is het de vraag of je niet te gehaast leeft...

  BeantwoordenVerwijderen
 127. Ik moet er nog wel bij vertellen dat ik Tulipe graag drink en zeer waardeer... waarschijnlijk omdat ik hem ken ' van voor de schroefdop-tijd' ...

  BeantwoordenVerwijderen
 128. nadat de schroefdop eraf is kan je er toch een leuke/mooie afsluitstop opzetten, zeker bij een picknick zou het leuk zijn om het hoofd van Ilja hiervoor te gebruiken, nooit meer discussie over de wijn want bij het zien van het hoofd van Ilja, op de fles is deze bij voorbaat goedgekeurd ! ga vooral zo door, we genieten van je wijn en je boeken.
  Marie-Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 129. Niks geen schoefdop op mijn flesje Tulipe. Ik heb mijn vingers er al aan opengehaald. Moet ik tijdens de picknick i.p.v. een kurkentrekker een verbanddoos mee gaan nemen. Dacht het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 130. Het gemis van het geklooi
  O wat klonk het toch mooi
  Waar heb je die kl.. kurketrekker gelaten!?
  Ja hoor blijft de halve kurk erin zitten!
  Doe jij het maar! vrouw->man

  Conclusie;doen wat het beste is voor wijn en mijn
  schroefdop op TOP!

  BeantwoordenVerwijderen
 131. Ik ben voor de schroefdop!!, ga ik lekker met een vriend naar Almere vergeet hij zijn huissleutels wel een lekkere la Tulipe maar geen kurkentrekker (uiteindelijk met de sleutels de kurk er uitgepeuterd toen was de wijn warm:S)

  BeantwoordenVerwijderen
 132. Quelle est la différence?
  Le plus beau vin de France
  s'écoule dans mon verre...
  Le Gort sera sans cesse
  Un vin de grand' promesse'
  L' meilleur de notre Terre!

  BeantwoordenVerwijderen
 133. Tuurlijk is een kurk leuk. Maar een constante smaak vind ik nog véél leuker, evenals drie flessen rosé uit de koelkast trekken en binnen 10 seconden geopend mijn verzamelde vrienden voorzetten in de tuin. En die kunststofkurken zijn geen vervanger: het gat dat je kurkentrekker maakt blijft open, dus je fles loopt leeg wanneer je hem neerlegt....

  BeantwoordenVerwijderen
 134. schroefdoppie is natuurlijk helemaal prima. Nog wel practisch en lekker ook als je even lekker wilt doorwijnen, na de derde fles moet ik nog wel eens zoeken waar ik de laatste keer de kurkentrekker gelaten heb namelijk. De geestelijke scherpte is er tegen die tijd namelijk wel een beetje van af.
  Over deze enquete moet natuurlijk wel gezegd dat de echte kurktypes waarschijnlijk geen internetenquetes invullen, dat lijkt me meer iets voor schroefdoptypes (de iets minder stoffige karakters, volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 135. ik verzamel al jaren de échte kurken! Daar ga ik nog eens een mooi kunstwerk van maken. Dat laat ik nog wel een keer weten.
  Valt me wel tegen dat je kurksmaak associeert met kurk; je weet toch wel beter! Ook met schroefdop kun je die verdomde muffigheid in je wijn krijgen. Laatste keer dat ik die geproefd had was in een prachtige grand cru champagne!!

  Een schroefdop?
  Voor mij geen strop
  Zo'n wijntje binnen handbereik
  geen geklooi en geen gezeik

  Maar voor de echte Cru
  Non de jus!
  Dan wil ik elegance!
  En trotseer ik de chance
  dat ik, God beware
  een kruimel kurk dans mon verre ontware

  Santé!

  Carina van der Grijn

  BeantwoordenVerwijderen
 136. Misschien dst het aan mij ligt maar ben ik de enige die altijd moeite heeft met het terug"proppen" van kurken? Lang leve de schroefdop!

  BeantwoordenVerwijderen
 137. Dat gedoe met die kurk gaat toch allemaal af van de zuivere drinktijd ? Wat mij betreft óók op de
  rode wijn.

  Wijngroeten uit Heerhugowaard.

  Ed Koper

  BeantwoordenVerwijderen
 138. Grote voordeel van een schroefdop is dat de fles makkelijk te openen is, overal en altijd.
  Nooit meer gemoek met inferieure kurketrekkers en vaak dito kurken. Lang leve de schroefdop en het Menu du jour in la Douce France

  BeantwoordenVerwijderen
 139. Voor mij schroefdop donderop, maar er is geen betere roze drank dan die van jou Ilja, dus we blijven hem toch drinken.
  Suggestie, maak ook vrakjes (2 of 3 liter)voor de zomer, handig voor feestjes en makkelijk in de koelkast en het drinkt zo lekker weg. Geen schroefdop en geen kurk nodig.
  bon journee

  BeantwoordenVerwijderen
 140. Volgens sommige mensen is met het verdwijnen van het corset veel romantiek verloren gegaan. Geen opwindend gefrunnik meer met veters en haakjes... Die mensen lijken me ook heel geschikt voor een kurketrekkersclub. Geef mij maar goede wijn met het juiste gezelschap. Mooier voorspel is er niet. En plopgeluiden kan ik daarbij missen.

  BeantwoordenVerwijderen
 141. Tuurlijk is een schroefdop makkelijker maar waarom moet het makkelijk zijn. Het hele ritueel van het openen en proeven van de wijn hoort wat mij betreft onlosmakelijk bij de beleving van wijn. En ook het risico van kurkwijn vind ik niet erg. Een beetje risico is juist fijn. Lang leve de kurk!

  BeantwoordenVerwijderen
 142. Na de val van de Muur en de daarna geopende deuren, is de schroefdop een onovermijdelijke revolutie. De charme van de kurk heb ik nooit begrepen. De romantiek ontgaat me volledig. de vrouw wil ik veroveren met de wijn, niet met het rituele ontkurken van de fles, tenzij het om mousserende wijn gaat. Als u het aan mij vraagt, en dat doet u, dan kies ik voor de wijn die klinkt als een whiskyfles bij het openen. Maar ik ben het 100% met Chris, van dinsdag 6 april hierboven, eens dat de prent van de man met de snor op de kurk zeker op de schroefdop hoort. Santé!

  BeantwoordenVerwijderen
 143. Heerlijk die schroefdop! kunnen onhandige mensen zoals ik ook zonder ongelukken van een wijntje genieten. Heb namelijk zelfs een keer een flessenhals gebroken bij het kurkentrekken :$ Mijn vriend wil nu altijd de wijn openen, lekker gênant...

  BeantwoordenVerwijderen
 144. Heerlijk gemakkelijk, die schroefdop. Ik heb geen kracht genoeg in mijn handen door ziekte en kan met behulp van de allesopener wel de schoefdop openen. Hoef dus niet meer te wachten tot er iemand bij is om van een lekker glas wijn te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 145. Urk, Urk, Urk, Ilja's wijn is heerlijk, zelfs zonder kurk!

  BeantwoordenVerwijderen
 146. Gemak dient de mens! Kunnen wij vrouwen ook eens makkelijk de fles ontkurken(sorry,losschroeven!!!) Echt een uitkomst!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 147. Voor wijn die een seizoen meegaat, de lichtere soort, de tafelwijn, de picknickwijn, de slobberwijn.......... is de schroefdop TOP!
  Voor de flessen wijn die jaren rijpen, de wat zwaardere wijn die je drinkt bij een goed stuk vlees.............. die wijn verdient een kurk!

  BeantwoordenVerwijderen
 148. Je moet er wel even aan wennen, maar het zit gewoon tussen de oren. De wijn is net zo overheerlijk lekker met schroefdop. Als er ooit, maar dat heb ik nog niet meegemaakt, wat over zou zijn, doe ik toch de Vacu Vin erop.Echter,een Tulipje is voor ons een traktatie, die we ons niet elke dag kunnen veroorloven en dan genieten we daar lekker een hele fles lang van.
  mvrgr Henny

  BeantwoordenVerwijderen
 149. Toegegeven, het moet even wennen, maar het zit vooral tussen de oren.
  Deze wijn, en voor ons vooral de Rosé, is ook met schroefdop, overheerlijk lekker. Een Tulipe is trouwens voor ons echt een traktatie, die we ons ook niet elke dag verooloven kunnen, dus als er eenmaal een fles opengaat, genieten we er zo van, dat deze toch echt op gaat. MMMMMMMMet vrgr Henny

  BeantwoordenVerwijderen
 150. sorry, ik dacht dat het niet doorgekomen was. Doe maar de laatste dan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 151. Weg met de schroefdop! Op een goede fles wijn hoort nu eenmaal een kurk! Het ´plopje´ hoort er nu eenmaal bij! De echte wijnliefhebber zal dit ook beamen. Zoals JJ zei, de kunststof kurk als vervanging, kosten besparend, romantiek blijft en de kans dat de wijn naar kurk smaakt is verleden tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 152. Een schroefdop is handig; een schroefdop lijkt mij voor het milieu vooral anders belastend en niet op zich meteen meer belastend; romantiek is aardig, maar daar schiet je niets mee op. Wat mij betreft mag de wijn in een kartonnen verpakking.

  Aemilius uit Leiden

  BeantwoordenVerwijderen
 153. Na het lezen van de reacties moet ik bekennen. Ik wil een KURK!

  Menig fles wijn heb ik geopend in goed gezelschap, met een eenvoudige kurkentrekker en menige fles heb ik laten openen.... In romantisch gezelschap of op een publieke plek.
  Ondanks dat de schroefdop makkelijker hanteerbaar is, vind ik het te voorbarig om te concluderen dat dít de oplossing is om “kurk” smaak te ontlopen.
  Die enkele fles (in twintig jaar) gebruik je toch om te .... Marineren of wijnazijn van te maken.

  En waarom geen compromis?
  Schroefdop voor taxfreeshop en supermarkt.
  Kurk voor slijterij en Horeca.

  BeantwoordenVerwijderen
 154. Na het lezen van de reacties moet ik bekennen. Ik wil een KURK!

  Menig fles wijn heb ik geopend in goed gezelschap, met een eenvoudige kurkentrekker en menige fles heb ik laten openen.... In romantisch gezelschap of op een publieke plek.
  Ondanks dat de schroefdop makkelijker hanteerbaar is, vind ik het te voorbarig om te concluderen dat dít de oplossing is om “kurk” smaak te ontlopen.
  Die enkele fles (in twintig jaar) gebruik je toch om te …. Marineren of wijnazijn van te maken!

  En waarom geen compromis?
  Schroefdop voor taxfreeshop en supermarkt.
  Kurk voor slijterij en Horeca.

  BeantwoordenVerwijderen
 155. Geweldig handig, zo'n schroefdop! Enne... de ware kurk-adept kan als hij persé wil ook de schroefdop met een kurketrekker te lijf hoor: dat wordt dan een heerlijk lang "ritueel". Drinken wij ondertussen vast lekker een glaasje!

  Santé Ilja!
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 156. Schroefdoppen duurder dan kurken? Nou, nu misschien, maar al die plastic kurken en schroefdoppen zijn in het leven geroepen omdat kurk zo duur werd (wegens schaarste door de grote toename van wijn verkoop)!
  Picknikken zonder kurkentrekker is er bij ons niet bij, achter in de auto staan altijd wijnglazen (van die franse zonder voet en erg stevig), een kurkentrekker en een reserve kurk (zo een als op cognac) om de fles eventueel weer af te sluiten. Dit gebeurt zelden, de fles gaat altijd leeg, maar je kan zo maar eens door slecht weer worden overvallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 157. Beste Ilja, na het lezen van al je boeken viel, toen ik voor de wijnschappen bij Appie stond, de romantiek volledig weg. Wat een desilusie! "Hij ook al" dacht ik! Verbijsterd was ik, ik dacht die man zijn naam gaat hiermee aan Gort! Zit ik op het strand op mijn handdoekje met fles én kurketrekker, o..ja..een schroefdop. Báh! Ik mis die kurk gewoon. Lekker authentiek!...en ik heb nooit kurk in mijn wijn, gewoon een goede kurketrekker kopen. Met een kurk is zo'n fles toch een soort cadeautje wat je openmaakt, maar ik ben dan ook een emotioneel mens.
  Ik wens je heel veel sterkte met je besluit!
  Dus schroefdop...donder..
  groetjes, Els.

  BeantwoordenVerwijderen
 158. Beste Ilja, een jaar of 2 geleden heb ik na het beluisteren van je luisterboeken besloten om voor la tulipe te kiezen. ik meen me te herinneren dat je zelfs een heel hoofdstuk gepassioneerd over de keuze van de kurk hebt gewijdt. Het is die passie die me aantrok. Een mooi flesje wijn ontkurk je nou eenmaal. Een schroefdop lijkt me dan ook devaluatie voor la tulipe. Niet doen is mijn advies.

  mvrgr Wim Zeegers.

  BeantwoordenVerwijderen
 159. Geef mij maar de schroefdop. Ging vorige keer naar het strand. Bleek er nog een kurk in de fles te zitten. Geen kurkentrekker bij me, dus geen wijn. Volgende dag naar het strand. Fles en kurkentrekker bij me. Ga ik eerst druiven eten. Wil het dekseltje van het doosje afsnijden met de kurkentrekker, zodat m´n vriendin een bordje heeft, breekt de kurkentrekker af. Kon weer de fles niet open. Tot 2x toe geen wijn kunnen drinken op het strand. Was met de schroefdop mij niet overkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 160. Het is net als met de kaarjes die je vroeger kon aansteken in de Kerk. Deze zijn hier en daar vervangen door een electrische variant. Muntje erin en gegarandeerde "brand" tijd. Wel gemakkelijk, econimisch e.d. maar waar blijft de mistiek? Ik koester het beeld van zonnige wijngaarden, Franse pers voeten, wijn kelders, stokbrood ect. Kortom wijn met ziel onder een kurk. What 's next? PET fles?
  Roel

  BeantwoordenVerwijderen
 161. Prima die schroefdop
  weg met (kabouter) plop
  niets mis met die klik
  tis gewoon lekker makkelik!

  Salut

  BeantwoordenVerwijderen
 162. Ik vind de schroefdop superhandig! Selecteer er zelfs mijn wijn op! Geen gedoe meer met kurketrekkers, kapot gedraaide kurken, kurk in de wijn etc. Geef mij maar de schroefdop!

  BeantwoordenVerwijderen
 163. Handig, die schroefdop is voor ons top. Als vrijwilligers werkend in een Grand Café in een verzorgingshuis zijn wij nogal eens een kurkentrekker kwijt èn met een schroefdop kunnen wij de wijn weer goed afgesloten in onze rijdende bar zetten. Dus wat ons betreft...
  Koos en Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 164. Beste Ilya, Ik ben het abosluut met Chris eens. Maar ik denk wel dat er uit de koker van Gort een opgepimpte schroefdop komt.
  De wijn blijft absoluut frisser onder een schroefdop. Proefondervindelijk ondervonden.
  Ik wacht op de dag dat een gast de wijn afkeurd omdat hij naar SCHROEF smaakt........

  Groet, Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 165. Schroefdop, prima voor de wijnen die je toch snel op drinkt, maar voor de bewaarwijnen... ehhh nee, ik zou de spanning missen van het ontkurken van een mooie wijn die jaren heeft liggen rijpen in de cave.

  BeantwoordenVerwijderen
 166. Ik had laatst een fles met een glazen kurk. Dat vond ik echt super! Sluit ook perfect af en geeft toch wat meer sfeer bij het openmaken. Ik heb alleen nog geen geschikte kurkentrekker.. ;-)
  Maar dit vind ik echt de beste oplossing!!
  Dus monsieur Slurp verbreedt u horzion en kijk eens of dit ook een oplossing is?
  Santé!

  BeantwoordenVerwijderen
 167. Je drinkt wijn om de wijn en niet om de kurk. Oftewel, lang leve de smaak van de wijn en lang leve de schroefdop!
  Lijkt me logisch toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 168. Mogelijk dat er wijnen zijn die zich beter lenen voor een schroefdop en andere wijnen voor het behoud van de kurk. Voor wat DE Rosé "La Tulipe" betreft zou ik voor een schroefdop kiezen !
  Dit lijkt mij een kwestie van marketing. Een bewezen feit is wel dat wijn met een schroefdop of zelfs "plastic" kurk beter houdbaar zijn als wijn met een kurk.

  BeantwoordenVerwijderen
 169. witte wijn en rosé met de schroefdop, rode wijn lekker ouderwets onder kurk! zo zie ik het graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 170. Pro kurk! Een fles opendraaien, daarbij krijg ik een beetje een vervelend frisdrankgevoel. Zoals Ilja het mooi omschreef in het schroefdoponderzoek; alsof je een fles Cilit-Bang! opent. Precies mijn gevoel op zo'n moment goed beschreven. Bovendien wat Chris zegt, die afbeelding op de kurk! Hierdoor ben ik in aanraking gekomen met de wijn in eerste instantie.
  Maar goed, dit zijn geen argumenten.

  -Een schroefdop is duurder in productie.
  -De glans van het opentrekken van de wijn door bijvoorbeeld een sommelier gaat verloren; zijn sommeliersmes zal geen kapsule meer snijden en de kurketrekker zal overbodig worden. Dan te bedenken dat er zelfs veel aandacht wordt besteed tijdens trainingen over hoe je een fles wijn hoort te openen in het bijzijn van gasten. Daarna is het: men pakt de fles en draait de dop af.
  -Al die mooie kurkentrekkers van bijvoorbeeld Laguiole maar ook de handige Screwpulls en de volautomatische kurkengrijpers worden, als er geen kurk meer wordt gebruikt, overbodig. Slecht voor de zaken!
  -Wat dacht van je van de wijnrekken; flessen wijn met een draaidop hoeven toch niet meer te liggen of wel?...nouja goed, ik snap dat mensen een draaidop handig vinden, maar ik heb toch liever de oude vertrouwde charmante kurk en alle zaken die daarmee gepaard gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 171. Ik mankeer letterijk wat aan mijn handjes, dus mede daarom vind ik die schroefdop top! Nou krijg ik die fles tenminste gewoon zelf open.

  BeantwoordenVerwijderen
 172. Ilja, ben net terug van vakantie en heb weer mateloos genoten van je laatste boek, wanneer komt je volgende boek uit? Vond het boek met de foto's (en de andere boeken) eveneens zeer de moeite waard!!!

  Groetjes,
  Maartje

  BeantwoordenVerwijderen
 173. Schroefdop erop bespaart je de krukwijn-flop, schroefdop eraf en we gaan in draf de (strand-)feestjes af.
  Lekker spul die wijn, goed tegenwicht tegen het klein venijn. Beter nog: wijntje rechtstreeks uit het vat. Soort handvat-vat zeg maar....
  Tot dan, schroeven wij 'r 't liefst an,
  San en Jur

  BeantwoordenVerwijderen
 174. met t gebruik van maar 1 hand is t voor mij veel makkelijker om zo.n lekker wijntje open te maken ( niet steedst hulp te moeten vragen! afz carry

  BeantwoordenVerwijderen
 175. Bij een rosé vind ik eenschroefdop een prima oplossing, bij een zwaardere rode wijn vind ik een kurk niet misstaan. Schroefdop mag dus blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 176. wat moet ik nu met mijn laguille somoliers mes.
  als een schroef dop beter is dan moet het maar, hoe zit het eingenlijk met de kunstof kurk ?

  BeantwoordenVerwijderen
 177. Voor mij gaat het bij wijn om het totaal plaatje.
  Twijfelen welke wijn te drinken, het bestuderen van het etiket, de juiste glazen klaarzetten,de capsule netjes verwijderen, de fles ontkurken..
  Kortom de hele sfeer om wijn heen. Dus wat mij betreft hoort daar absoluut een kurk bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 178. Schroefdop top. Op vraag 4 wil ik daarom positief antwoorden, maar dat kan met de gegeven antwoorden niet. Handig als je de fles niet in een keer leeg drinkt. Een kurk er in proppen werkt niet goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 179. Misschien leuk om Ilja z'n hoofd aan de binnenkant van de schroefdop te printen :)

  Verder alleen maar handig die schroefdop, handig voor survivaltochten. Liever een kurkentrekker minder en een flesje meer mee.

  Proost!

  BeantwoordenVerwijderen
 180. Schroefdop is prima alternatief voor de meeste veel verkopende rose en witte wijnen en een aantal rode wijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 181. Een goeie schroefdop (stelvin!) is verre te verkiezen boven die lastige, achterhaalde kurken.
  Om nog maar te zwijgen over die kunststofkurken die vrolijk meedraaien in de hals van de fles bij het openen...
  En een Chateau Petrus? Oké, een kurk. Dan heb je op zijn minst een butler om de kurk te trekken, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 182. Schroefdop! Maar dan wel een goeie (stelvin!).
  En asjeblieft geen kunstofkurk die zo vrolijk meedraait in de hals van de fles bij het opendraaien...
  En een Chateau Petrus? Ok, een kurk. In die prijsklasse máákt iemand hem voor je open, de butler bijvoorbeeld...

  BeantwoordenVerwijderen
 183. Ouwerwets ge-ouwehoer! Iedere weldenkende wijnboerenlul zal toch inmiddels wel snappen dat de kurk passé is en anders héél snel zou moeten worden.
  Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 184. Eindelijk wordt er ook eens aan de oudere mens gedacht. Dat gepiel met die kurkentrekker is nu eindelijk voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 185. Sinds de slurpactie loopt ben ik alleen maar aangekomen, zo vol ben ik van de schroefdop!
  En nu maar hopen dat de kurkeiken verder gespaard blijven; ik mijn gewicht in wijn win-graag half in half in rosé-en daarna weer snel in model ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 186. Schroefdop is top! Perfect voor de wijn, perfect door iedereen te openen, perfect om tot de volgende dag te bewaren en perfect om je favoriete merk te herkennen. Een origineel bedrukte schroefdop draagt immers bij tot meer merkidentiteit. Belangrijk in de overvolle supermarktschappen. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 187. Nooit meer een kurkentrekker, ideaal tijdens reizen en verblijf in het buitenland. Al diverse kurkentrekkers kwijtgeraakt bij security checks op vliegvelden.
  Om over na te denken:- wijn in petflessen: dat beter voor milieu (lagere recycling kosten, minder co2 tijdens transport door lager gewicht), fles kan tegen een stootje.
  Petfles + schroefdop = toekomst

  BeantwoordenVerwijderen
 188. Schroefdop prima! Benieuwd naar de Tulipe interne discussie voorafgaand aan dit forum. Doe er anders eens een Pernod achtige/ karaf/vacuvinsoorterige afsluitdop bij. Revolutie in wijnland en geheid dat de flessen met deze gadget de winkel uit vliegen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 189. 1) Een kurk is natuurlijk ! Dus je kunt hem tijdens de picnic laten liggen, vervuild niet.
  2) Zonder kurk geen creatief met kurk. Heb jij weleens iets leuks met schroefdoppen gemaakt ?
  3) Waar heb ik anders mijn zakmes met kurketrekker voor in mijn zak !

  BeantwoordenVerwijderen
 190. Meeste mensen hebben een verkeerde kurkentrekker en vernielen de kurk compleet. Schroefdop is voor de meeste drinkers een stuk eenvoudiger. Ook in restaurants zien we steeds meer schroefdoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 191. Ach ja in het begin was ik fel tegen de schroefdoppen. Eigenlijk stiekum nog steeds. Ik spaar al jaren kurken omdat ik van kurken hou. Als je ze rechtop in een frame zet is het een prachtig prikbord. Daarentegen zijn schroefdoppen inderdaad erg praktisch. Maar ja wat heb ik aan schroefdoppen en kurken. De afgelopen 3 maanden heb ik nl. helemaal geen alcohol mogen drinken. Het leven is onrechtvaardig als je een maagontsteking hebt en bij je pa in Zuid Frankrijk op bezoek bent. Ze drinken de hele dag door en ik kan niet mee doen. Echter als ik straks eindelijk wel weer beter ben, ga ik daarna natuurlijk gestadig weer kurkies trekken. Ik verlang daar enorm naar en dat wilde ik ff met jullie delen. Alcoholvrije bubbeltjewijn is trouwens veel lekkerder dan frisdrank maar het blijft toch afzien vergeleken met wijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 192. Niks schroefdop! Het is toch geen limonade!

  BeantwoordenVerwijderen
 193. makkelijk hoor die schroefdop. Niet om de wijn te bewaren tot de volgende dag (dat haalt hij nooit bij mij) maar als je buiten zit te genieten even de dop erop draaien en de insecten genieten niet mee. ( Moeten ze zelf maar een fles kopen).

  BeantwoordenVerwijderen
 194. zelfs met een schroefdop kan een wijn naar "kurk" smaken, ligt aan een eventuele bacterie in de vaten, maar voor wijnen die je jong moet drinken is de schroefdop top. Maar volgens mij zal de kurk altijd blijven bestaan. Voor een beetje wijnliefhebber is het natuurlijk ook een koud kunstje om een fles te ontkurken.Ook al hett ik Bier, ik houd meer van wijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 195. Ha Ilja, hoezo kun je kurk niet recyleren? kijk eens wat deze fijne, able bodied jongeling voor smaakvols in elkaar heeft gesmeltlijmd! Een sieraad voor elke chateaukamer... Kan Klaas nog een voorbeeld aan nemen!
  http://www.gmjinteriorsllc.com/?p=750

  hartelijks, Joep.

  BeantwoordenVerwijderen
 196. Ooit een feestje gegeven waar iedereen tegelijkertijd wijn wil ( en ook nog verschillende soorten)en je vervolgens ontdekt dat de kurkentrekker in die kast ligt die je , vanwege dat feestje , ingebouwd hebt met alle meubels die de kamer uit moesten ? Geloof me , dan sméék je om draaidoppen !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 197. ALS ZOON VAN EEN WIJNHANDELAAR EN ZELF CURSUSSEN GEVOLGD, BEN IK ALTIJD EEN STERK VOORSTANDER GEWEEST VAN DE KURK, MAAR DAN WEL EEN ECHTE, GEEN GEPERSTE VAN RESTJES KURK EN GEEN PLASTIC, MAAR NU BEN IK HELEMAAL OM VOOR DE SCHROEFDOP, HYGIENISCH, MAKKELIJK EN BESLIST OOK GEEN LELIJKE UITSTRALING.

  BeantwoordenVerwijderen
 198. Wat een gelul, geef mij maar zuiver spul! Bij deze 1 reservering direct onder het afvulkraantje van de flessen. Heb ik ook geen oeverloze discussies meer over het bewaren van geopende wijnen en een mooiere dood kan ik me niet wensen.

  BeantwoordenVerwijderen